FritsEllen 
Geniet vandaag gisteren is voorbij en morgen is je nooit beloofd!

De uiterwaarden van Epse tot Deventer


De uiterwaarden

In de uiterwaarden van de IJssel was ik vaak te vinden, als ik niet ergens zat te vissen of kievitseieren aan het zoeken was kon ik er lekker rustig en ongestoord zitten kijken naar de boten die over de IJssel voeren of heerlijk van de natuur te genieten van alles wat er groeide en bloeide! Soms met vrienden maar ook vaak heerlijk alleen met alleen het ruisen van de wind en het kwetteren en fluiten van de vogels. Op je rug liggend in het hoge gras met een zoet sprietje gras in je mond kijkend naar de overtrekkende wolken. 

Vogel namen kende ik allemaal en die waren er in overvloed en doordat je alles vaak uren kon observeren je wist precies waar de nesten van eenden en torenvalken zaten en waar nesten met jonge konijnen zaten die heerlijk in hun uiterst zachte nestjes van donsharen lagen te slapen!

Vaak werd ik al wakker voor het licht was, en al op pad voor ik naar school ging. (School waar ik eigenlijk geen tijd voor had ha ha.) De natuur in om strikken weg te halen die vaak langs de weiland afrastering zaten door stropers aangebracht. Ze kwamen vaak met een bootje aan wal om de strikken in de nacht te plaatsen. Vooral ook met hoogwater waren ze er vaak. Konijnen lopen altijd via dezelfde paadjes en dat moeten ze vaak met de dood bekopen. De ene dag kunnen ze vrij lopen over hun paatje en de volgende dag staat er een strik en hangen ze verstrikt in een strik. Via de Bolmansweg kwamen ze nooit want mijn vader was niet voor de poes en liep als hij onraad voelde altijd met zijn jachtgeweer in de aanslag door bos of weiland.

Ik zwierf altijd tussen Gorssel en de wijk Veenoord bij Deventer in de uiterwaarden. 

Voordat de snelweg A1 er was kon je ongestoord door de uiterwaarden slenteren. Kijkend naar alles wat er groeide en bloeide en er leefde.

De koerhuisbeek was het enige obstakel die je onderweg tegen kwam, maar die kon je oversteken via een stuw met een beetje behendigheid. De koerhuisbeek een zijriviertje van de IJssel. Net voorbij de koerhuisbeek stonden nog ruïnes van de oude Koerhuis. (Coer) betekent in de oude Nederlandse taal (Uitkijk) De wachttoren die voor het eerst in de 14e eeuw in de boeken voorkomt. Ook is het in vervlogen tijden nog een uitspanning geweest. Een plek waar rijtuig paarden werden omgewisseld. Dit was de grens tussen Gelderland en Overijssel. 

Aan de noordelijke Deventer kant van de koerhuisbeek waren nog allemaal botenhuizen in meerdere rijen achter elkaar van de Deventer kano vereniging. Dat was de veenoordkolk.

De voedingsmiddelen fabriek van Noury & van der Lande welke in 1838 te Deventer werd opgericht. Is de basis van de huidige AKZO. Welke langs de IJssel stond tussen de wijk de venne noord en de IJssel en had een eigen haven. Op steenworp afstand van het Pothoofd aan de andere kant van de ingang van de Deventer haven. Op de pothoofd stonden meerdere grote hijskranen om de schepen met graan en dergelijke te lossen voor deze fabriek. Ook was er nog Deventer gemeentelijke gasfabriek welke als je er langs kwam op je fiets vaak erg stonk. Schepen vol kolen werden aangevoerd uit Limburg en gelost in de haven en via een soort kabelbanen aangeleverd bij de gasfabriek.

Historisch materiaal van onschatbare waarde.

Zie http://youtu.be/pnb72eNjZMw Dit moet je zeker zien! Hier komt Deventer en Limburg al heel dicht bij elkaar. Het tweede deel: https://youtu.be/oUtn_rTxMcI ( In dit deel heb ik sterk het vermoeden dat Joop van Dijk uit Epse voorkomt!) 

Aan de kant van Epse had je ook de kieftenbeld kolk. Een prachtige kolk met aan alle kanten mooie visplekken. Langzaam aflopend naar dieper water. De kolk had een donkere bodem en had daarmee iets geheims over zich. Je had het gevoel dat er ieder moment een joekel van een vis aan je haak kon komen. Ook hier kon je lekker rustig en ongestoord vissen. Volgens de verhalen is de kolk ontstaan door kleiafgravingen van een oude steenfabriek. Ook doet het verhaal de ronde dat er een complete trein in de kolk op de bodem ligt, die van een brug over deze kolk in de diepte verdwenen is. 
Vaak was je niet de enige die in de uiterwaarden rond liep te dolen.Ook kwam je vaak jongens uit Deventer tegen aan die kant zoals de broers Hennie, Pietje en Gerrit Brinkerink. Deze familie heeft ook nog aan de Kletterstraat in Epse gewoond.Dan had je nog Bram en Bé Buitenhuis, ook knapen die altijd ergens langs de IJssel te vinden waren.De boeren kenden mij toen allemaal wel denk ik.De snelweg A1 was er nog niet en de kletterstraat liep toen nog tot aan de schipbeek waar je de brug over kon en dan zo in de gemeente Deventer was.Het eerste huis vanaf de stadskant was van groente  tuinder de Graaf waar we vaak op de terugweg van school nog wat moesten halen voor moeder.Rechts op het doodlopende stukje naar de kolk woonden de Familie Braamkolk en de familie Borkent.Verder op de familie Klein Velderman, Dijkerman, Bouwman, van de Vlekkert, Welbergen, Dommerholt, Tuller, Kool, Zweers enz.Een leuk rustig straatje waar ik vaak gefietst heb op weg naar school in Deventer en terug.

Volgende verhaal: Alles werd in die tijd nog aan de deur bezorgd.


 

© Frits Stempher


 

E-mailen
Map
Info