FritsEllen 
Geniet vandaag gisteren is voorbij en morgen is je nooit beloofd!

Het bos voor ons huisJe kon er heerlijk crossen op een oude fiets met je vriendjes. De fietsen werden eerst ontdaan van alle extra ballast zoals spatborden verlichting en dergelijke. Op onze zelf aangelegde crossbaan met veel bochten en heuvels en springschansen waar je met je fiets over kon springen en over de kop slaan. Gekneusde botten en zere knieën en ellebogen tot gevolg. Onze buurman waar het bos eigenlijk van was, was vaak minder blij van dat gedonder in zijn stukje bos grond. Loerde altijd met een scheve blik naar ons, als hij langs kwam rijden. Maar liet het oogluikend toe om de goede vrede te bewaren denk ik. Ook zijn kinderen waren af en toe van de partij, maar mochten het eigenlijk niet. De baan had veel hoogte verschil, het ging dus heuvel op en af. De fietsen werden in latere perioden ingeruild voor oude bromfietsen en natuurlijk het liefst met veel kabaal. Tegen menige boom zijn we opgeknald en vlogen we met de bromfietsen meters hoog door de lucht en kwamen in vrije val weer naar beneden. Wat natuurlijk de nodige schade met zich meebracht. Welke door ons zelf moest worden verholpen natuurlijk. Daar hebben we het sleutelen aan fietsen en brommers van geleerd en werden zelfs de kogellagers nog weer als nieuw gemaakt. We hadden aan de Deventerweg nog een echte oude fietsenmaker Hazewinkel waar alles nog vetter was dan vet. Een echte goede fietsenmaker in die tijd! De olie lucht kon je buiten al ruiken. Zuigerveren vervangen en carburateurs uit gevijld om je crossbrommer nog harder te laten lopen. Lekkende pakkingen vervangen en ga maar door. Lekker in de schuur soppen met olie spuiten, vetpotten, sleutels en hamers. Van dit soort prutswerk zijn we allemaal handig geworden en in ons latere leven een betere kijk op veel dingen gekregen. We haalden alles uit elkaar om te zien wat het was hoe het werkte en wat er in zat. Als je nu een motor ziet weet je ook wat er in zit en hoe het werkt. Wat er gebeurt in zo'n motor als je een koppeling in trekt of een andere handeling doet.

Motorcross

Ook gingen we vaak op de fiets naar de motorraces in Joppe op de Gorsselse hei! 

Dat was natuurlijk prachtig en we probeerden dan altijd om via een of andere omweg op het terrein te komen want centen voor een kaartje hadden we niet altijd. 

Een enkele keer zijn we ook op de fiets met een hele groep knapen naar Markelo geweest voor de motorcross al daar, dat was van ons uit toch een hele tocht. Gerrit Wolsink de crossende tandarts uit Laren was toen heel bekend.

Volgende verhaal: Onweer

© Frits Stempher

  

E-mailen
Map
Info