FritsEllen 
Geniet vandaag gisteren is voorbij en morgen is je nooit beloofd!

In de lucht was veel te zien


 

Wat je nu ook niet meer ziet maar mij nog altijd is bijgebleven zijn de reclamevliegtuigen. 

Vaak lag ik op een heerlijk warme wolkenloze zwoele zomerdag op mijn rug kauwend op een blaadje zuring of een sprietje gras op de dijk in het gras tussen de paardebloemen, pinksterbloemen en de margrieten. Lag dan heerlijk te kijken naar vliegtuigjes die heel hoog aan de hemel met een reclame in de lucht schreven, zoals roxy, Lexington. Of gewoon een hart maakten of I love You in de lucht schreven. Prachtig vond ik dat altijd, je kon er uren naar kijken als je niet geroepen werd. Maar als het gras hoog genoeg was hoorde je niets en ze zagen je niet. Soms mislukte er een letter en begonnen ze een eindje verder weer op nieuw.

Het gebeurde alleen als het windstil was en op zeer grote hoogte anders lukte het niet. Je zag dan alles heel langzaam naar de horizon verdwijnen. Ook stuntende dubbeldekkers waren er vaak die de mooiste caperiolen uithaalden en dan stijl omhoog gingen om vervolgens zonder motorgeluid recht naar beneden kwamen op de grond plots weer met motor aan op het horizontale te komen. Ook scheerden ze rakelings over het water van de IJssel. Aan de overkant van de IJssel, de kant van Wilp was een laagvlieggebied waar het mocht. Ook een zeppelin heb ik een enkele keer over zien over varen! Als dat op het schoolplein gebeurde stond iedereen naar de hemel te staren en was de opwinding groot. Je hoorde ze niet aankomen en zag ze pas als ze vlak boven je waren. en en dan bijna 

Ook 's nachts

We woonden buiten af en het was 's nachts dus uiterst donker en ik stond dan ook vaak buiten naar de prachtige sterrenhemel te kijken en dan kon je heel veel sterren zien, ook de grote en kleine beer het steelpannetje e.d. Je kon ze bijna stuk voor stuk tellen als de nacht maar lang genoeg zou duren.

Je leefde heel dicht bij de natuur en keek altijd naar de wolken, maan, en sterren. Zag met storm de wolken met grote snelheid langs de hemel gaan, vooral goed zichtbaar bij volle maan. Voor het slapen gaan ging ik altijd eerst naar buiten. Met onweer zag je de bliksem aan alle kanten door de lucht flitsen of inslaan ergens in een boom. Je zag dan ook dat zo'n bui vaak de IJssel niet over kwam. dat kon soms uren duren. Als hij er overkwam dan kon je er op rekenen dat het een stevige onweersbui zou worden. In de nacht werd de hele familie door ma uit bed getrommeld en moesten we de kleren aan. Ons huis had een rieten dak. Ma was dan bang dat het zou inslaan. De boel in de brand zou gaan en iedereen in zijn pyjama en zonder kleren naar buiten zou moeten vluchten.

Ook zette ze dan een ijzeren kist met de verzekering paperassen en de waardevolle dingen op tafel. Iedereen moest uit bed anders kwam ze met een slof in de hand je wel een beetje helpen en om je een paar rode oortjes te bezorgen. Luisteren dat moest je en daar kwam je niet onderuit.

Naarmate de stad Deventer en Zutphen groter werden nam ook de luchtvervuiling toe en zag je niet meer die mooie donkere hemel met zijn sterren. Je zag er toen veel minder.

E-mailen
Map
Info