FritsEllen 
Geniet vandaag gisteren is voorbij en morgen is je nooit beloofd!

Huis nr 8 en 9


 Huis nr 8

Dan kwam je bij de grote baas van mijn vader.

Dit huis is pas laat in de jaren vijftig gebouwd. Daarvoor woonde de fam Drijver in Joppe aan de Lochemseweg in een villa met de naam  “de Overdok” Waar ik ook heel veel ben geweest natuurlijk!

Een enorme villa met een heel groot balkon over de volle breedte van het huis, en ter hoogte van de woonkamer ongeveer tien bij tien meter, alles met zicht op de IJssel natuurlijk! Rondom grasvelden waarvan er een vrij zicht op de IJssel had en de ander met een uitzicht op de boerderij van Johan Nijland en Epse en bos! De werkplek waar mijn ouders het meest te vinden waren, en een plek waar ook ik geregeld was. Vaak zat ik achter het hele grote eikenhouten bureau in een grote antieke houten stoel met leer op het bureau een witte bakelieten telefoon naar de boten over de IJssel te kijken en te dromen. Prachtige grote schilderijen van woeste zeeën hingen aan de muur. Het huis bestond uit twee woonlagen. Het ondergedeelte bestond uit een grote garage en het gastenverblijf. In het gastenverblijf was de badkamer, zo groot als een woonkamer waar ik regelmatig in bad heb gelegen. Het was wel jammer dat ze nog niet van die kranen hadden die we nu hebben. Het was of te koud of zo warm dat je er bijna gekookt weer uit kwam. Als ventje van een jaar of 8 mocht ik ook vaak mee in de auto. Dat waren altijd de duurste top Mercedes modellen met van die prachtige teak houten dashboarden en leren bekleding die ik nu nog kan ruiken als ik dit opschrijf. Mevrouw had altijd hele grote Amerikaanse auto's van de betere klasse en natuurlijk ook met leren bekleding. Soms ging ik met de baas zelf en soms met één van de drie chauffeurs die hij in vaste dienst had. Chauffeurs die dag en nacht paraat waren. Vandaag naar Bern morgen naar Amsterdam dan weer Berlijn, dat ging altijd maar door. Soms met één en soms met twee chauffeurs tegelijk om elkaar af te lossen onderweg.

 Ook hielp ik toen ik wat ouder was mijn vader vaak met het maaien van het grote grasveld dat rond het huis lag. Ik beschouwde dat als een goede training, je moest namelijk hard lopen achter die maaier dat het zweet met bakken van je af liep. Ja, en pa werd natuurlijk ook een dagje ouder en een extra handje erbij daar was ook hij blij mee.  In het begin hadden ze een echte Harley Davidson grasmachine. Met een prachtige langzame cilinderslag.

Huis nr 9


Het laatste huis was van een familie die bestond uit zes personen. Drie jongens Eddy, Maarten, Frans en Martine. Martine is nu een succesvolle kinderboeken schrijfster. (Martine Glaser)

Een mooi houten huis met een veranda over de volle breedte van het huis. Ook met zicht over de IJssel.

Frank had een prachtige zeilboot de flying dutchman een zogenaamde tweemaster.

De kinderen een klein zeilbootje een jol als ik mij goed herinner.

Daar hebben we wel een aantal keren veel plezier mee gehad op de IJssel! Zeilen en kanovaren was toen allemaal nog toegestaan. Nu mag dat door de drukke scheepvaart niet meer overal. Er was een soort haven in de IJssel ontstaan door een afwatering van een bron onder een kolk in de uiterwaarden. Op het hoekje kon je ook heerlijk zitten vissen en daar kwamen ook de koeien op het strandje, water uit de IJssel drinken. Frank was altijd bezig met van alles en nog wat. Hij was een geboren uitvinder.

Zo stond er op een dag een enorme vliegtuig motor op een hele grote stellage stevig in de grond verankert. Die vliegtuigmotor was van een DC3 of zo, dus geen kleine jongen. Hij had het helemaal weer opgeknapt. Natuurlijk moest dat ding ook af en toe draaien met een enorm kabaal en alles wat los op de grond lag vloog dan honderden meters weg! Uit de buurt blijven dus, ha, ha. Aan de bosrand stond een leuk zomerhuisje bij hen in het bos. "De Aap" was de naam van dat huisje. Volgens mij woonde er toen tijdelijk een familie uit het dorp in. Frank had op een gegeven moment een oude marine kustvaarder zo'n grote grijze. Deze boot is ook jaren de inhaal boot van sinterklaas in Deventer geweest. Met hem heb ik later nog vaak contact gehad als hij bij de hengelsportzaak waar we altijd kwamen Jan Kleve in Deventer een portie maden kwam halen voor zijn kipjes. Hij woonde toen ook niet meer aan de Bolmansweg maar ergens in de buurt van het dorp Harfsen. Een fijne kerel!

Volgende verhaal: De winters in de jaren 50/60

 

© Frits Stempher


 

E-mailen
Map
Info