FritsEllen 
Geniet vandaag gisteren is voorbij en morgen is je nooit beloofd!

Hoofdstuk 1

Hoe het allemaal begon.


Waargebeurde verhalen over het leven in de eerste jaren van mijn leven langs de boorden van de IJssel dat zich afspeelt in een dorpje gelegen tussen de twee Hanzesteden Deventer en Zutphen in de vijftiger en zestiger jaren.


Ik groeide op langs de boorden van de IJssel.
Werd geboren in het jaar 1950 in een arbeidersgezin waar alle centen twee maal moesten worden omgedraaid voor ze werden uitgegeven. In de wijk het Hoornwerk in Deventer op het hoornwerk plein nummer vijf. De wijk het hoornwerk was een arbeiderswijk ingeklemd tussen de mr H.F de Boerlaan en de Snipperlingdijk en het Overijssels kanaal.
Ik was een slechte eter op mijn derde en vond het eten van mijn moeder maar niks. Dat van buurvrouw Budding, dat was pas lekker. Daar was ik dan ook veel te vinden als er gegeten moest worden. Achteraf na jaren werd ik er altijd over uitgelachen want het eten van de buurvrouw was altijd eten van mijn eigen moeder die het er heen had gebracht, en wat ik thuis niet wilde eten. De eerste jaren speelden zich voornamelijk in de achtertuin af.  In mijn derde levensjaar gingen mijn ouders verhuizen, vader had een nieuwe functie gekregen. Hij was jaren fabriek medewerker bij een blikfabriek in Deventer geweest. Hij was nog begonnen als een van de eerste werknemers aan de Molenstraat in Deventer. Er hangt nu nog steeds een herinnering plakkaat aan de muur waar het bedrijf begonnen is.
Zijn nieuwe baan bij hetzelfde bedrijf was boswachter jachtopzichter bij de directeur van dat bedrijf. De verhuizing gebeurde met een vrachtwagen die ook de blikken van het bedrijf de wereld in vervoerde. Ja, en op het Hoornwerk Plein daar stond de vrachtwagen van de fa Vosmeijer waar ik voorin mee mocht rijden. Ik kon natuurlijk niet wachten en mocht er alvast in gaan zitten. Moeder had de koffie klaar en de verhuizers gingen aan de koffie. Echter plots kwam de vrachtwagen langzaam langs het raam en ja, ik een jochie van drie had de sleutel gevonden en omgedraaid  de vrachtwagen versnelling stond nog in de eerste versnelling en de dieselmotor deed zijn werking ha ha. De verhuizer vloog als een speer naar buiten en klom in de langzaam rijdende vrachtwagen om deze net voor het huis van de overburen tot stilstand te brengen.
Bij ons nieuwe huis aangekomen met de verhuiswagen nog voor de deur ging ik direct op onderzoek uit. En zat ik voor ze het in de gaten hadden al boven in een eikenboompje achter het huis toen mijn ouders even niet hadden opgelet. Ja, er was toch geen verkeer en was ook nog helemaal afgelegen dus wat maakte het uit. Het was niet zo'n dikke boom maar een mooie dunne eik die al wel een behoorlijke hoogte had. Na een zoektocht was ik al gauw gevonden en de redding actie kwam op gang. Ja, pa klom in de boom maar deze boog ver over door zijn gewicht en kwam ik  tussen hemel en aarde te hangen. Moeder schreeuwde haal dat rotjong eruit straks dondert hij uit de boom. Echter was dat makkelijker gezegd dan gedaan. Touw en ladders moesten eraan te pas komen om het te doen slagen. Na veel gedoe lukte dat en mijn eerste draai om mijn oren was een feit. En de eerste echte kennismaking met het kind zijn was er. Wat een ellende als kind mag je niks en moest alles. Doe dit en doe dat. Het huis was een oude boerderij wat bovenop de dijk stond aan de rand van een bos met onder aan de dijk een stuk bouwland en een weiland. Dan weer een boerderij met uiterwaarden en de IJssel een wild kolkende rivier met veel draaikolken. Geweldig dus, en heb hier in de 20 jaren dat ik er gewoond heb natuurlijk de nodige dingen mee mogen maken.

Volgende veraal: Ons gezin

© Frits Stempher

E-mailen
Map
Info