FritsEllen 
Geniet vandaag gisteren is voorbij en morgen is je nooit beloofd!

Crockpot / Slowcoocker


Gezond eten met nog meer smaak

Voor het bereiden van heerlijke soepen, sauzen en maaltijden! Door het eten te bereiden in een slowcooker op lage temperatuur, blijven veel voedingsstoffen behouden en krijgen de gerechten meer smaak. Dankzij de langzame garing is een slowcooker de ideale manier voor het bereiden van heerlijke gezonde gerechten. 

Over het gezonde aspect wordt nogal gediscussieerd. Het grootste gedeelte is zeer positief, maar er zijn ook uitingen van kritiek. Deze gaan vooral over het stroom/energieverbruik. Klopt dit wel? Even uitrekenen. In de praktijk betekent dat je in de ochtend je eten in de crockpot kan zetten om ’s avonds weer thuis te komen met een volledig bereidde maaltijd. Een slowcooker heeft twee standen. High en Low. 

High gebruikt ongeveer 250 watt en je eten is in 4 uur klaar. Low gebruikt ongeveer 65 watt en je eten is in 6-8 uur klaar.

low: 6×65= 390 wattuur.

high: 4×250 = 1000 wattuur.


 

Hollandse snertIngrediënten 4 personen

 

 

500 gram spliterwten - 2 preien (350 gram) - 2 winterwortels - 2 bouillonblokjes - ongeveer 500 gr ribbetjes of karbonades - 1 ui - 1,5 liter water - 1 rookworst -1 knolselderij  

Bereidingswijze 

Was de spliterwten in een vergiet. Snijd de prei klein, snijd de ui in stukjes, schil en snijd de knolselderij en snijd de wortels in plakjes. Doe de spliterwten in de slow cooker en leg de krabbetjes hier bovenop.

Gebruik je schouderkarbonades of ribbetjes, snijd het vlees in blokjes en weinig vlees rondom het bot. Het vlees valt vaak helemaal tot draadjes uit elkaar. Bovenop het vlees de prei en ui. Los de bouillonblokjes op in 1,5 liter heet water en schenk de bouillon als laatste over de ingrediënten in de slow cooker.

Niet roeren.

Stel de cooker in op low en laat het 8 uur op staan of 4-6 uur op stand high, het vlees moet makkelijk van het bot vallen. het laatste uur doe ik de rookworst erbij (in plakjes gesneden). De soep kun je eventueel (gedeeltelijk) prakken. 

Heerlijk met een sneetje roggebrood belegd met katenspek.

 

 


Witlofschotel


Deze schotel is voor 2 personen.

3 stronken witlof in reepjes gesneden.
1 bakje hamblokjes (zoals je ook spekblokjes koopt in de supermarkt.)
1 eetlepel grove mosterd
100 gr crème fraiche of kookroom of bakje Boursin
geraspte kaas
1 zakje krieltjes, niet de kleine maar de middelmaat of de grote maat

Alle ingrediënten goed verdelen in de crockpot en als laatste de geraspte kaas toevoegen.

4 uur op low laten staan en smullen maar.
 

 Interessante weetjes over witlof. Klik hier!!


Boerenkool met worst.

 • 1 zk boerenkool gesneden
 • 2 uitjes gesnipperd
 • 1 zk spekreepjes
 • 150 ml groentebouillon
 • 1 kilo stamppot aardappelen
 • 2 tenen knoflook
 • zout
 • peper
 • nootmuskaat
 • boter
 • scheutje melk
 • 1 el Kerrie 


Deze schotel is voor 2 personen.

De spekreepjes uitbakken met knoflook. Ui snipperen en onderin de pot leggen, de boerenkool erbovenop, dan de gebakken spekreepjes met knoflook erbovenop leggen en als laatste de aardappels. Voeg dan de 150 ml groentebouillon erbij. Zet de slowcooker op stooffunctie en de tijd 8 uur. Als het geheel klaar is doe dan het laatste half uurtje de rookworst erboven op leggen. Daarna even goed stampen en proeven of het op smaak is, desnoods wat nootmuskaat, zout en peper toevoegen.

Het stampen doe je met een flinke klont boter en een scheut melk.

E-mailen
Map
Info