Het is maar dat je het weet.

Het is nog altijd wit buiten van de sneeuw. Vandaag zou het gaan dooien en dat zal strakjes een stuk makkelijker lopen zijn buiten. Vanmorgen moest ik even naar de huisarts maar daar was alles schoongeveegd. Wat een verademing.
Vroeger veegden de mensen hun stoep schoon voor hun huis maar dat gebeurd al lang niet meer. Ik hoorde gisteren van iemand die gevallen was op een parkeerplaats bij een van der Valk. Niet bij ons in Maastricht maar ergens in het land. Hij gleed uit en zijn dure bril had flinke schade opgelopen. Hij meteen naar binnen gegaan en had hier een melding van gemaakt bij de receptie. Helaas waren ze hier niet verantwoordelijk voor en konden de bril ook niet vergoeden worden werd hem daar gezegd. De man was laaiend en schreef erover op zijn facebook pagina.

Hij schreef ook dat hij nog een mailtje had gestuurd naar van der Valk maar die wilden er niet meer veel over kwijt. Hun advocaat zou wel contact met hem opnemen.

Zo gaat dat nu, vroeger was de bewoner van de niet schoongemaakte stoep verantwoordelijk. Nu niet meer.

Tja, je hoeft natuurlijk niet in de sneeuw op de parkeerplaats te lopen en je hoeft al helemaal niet naar van der Valk te gaan als de wegen vol sneeuw liggen.

Er wordt nu anders gedacht. Vroeger deed je dat gewoon voor je medemens zodat er niemand een been zou breken door jouw schuld.

Ach het is maar dat je het weet.

3 reacties

  1. Willem
    19 januari 2024

    In de loop van mijn leven is de maatschappij wel veranderd van een wij-cultuur naar een ik-cultuur. En oof het een beter is dan het ander? Ik weet het niet. Het enige dat ik weet is dat ikzelf, -opgegroeid in een ‘wij-omgeving’-, me daar ook beter in herken. Maar je kunt die twee vormen ook niet één-op-één met elkaar vergelijken. Mijn geboorteomgeving was er eentje van “örde en regel mot der weden, maor wij zit niet vol, van wetten”, ofwel blijf gewoon je boerenverstand gebruiken en houd je aan de mores van je omgeving. Moeilijk vol te houden in deze steeds meer verjuridiseerde maatschappij, waar de scherpslijpende juristen het voor het zeggen lijken te hebben. Mijn heilige overtuiging is ook dat deze groep voor een groot deel verantwoordelijk is voor de vergaande ambtenarij die alle ‘protocollen’ met zich meegebracht hebben. Ze vergaten domweg dat voor iedere wet of voorschrift geldt dat die een geest kent en een letter. Maar het enige dat nog van belang lijkt te zijn is de letter. Heb ooit ergens een uitspraak gelezen die een voor mij vrij ontluisterend beeld gaf van de maatschappij: “De wet geeft de onderkant aan van ons morele denken”. Weet niet meer van wie dat was, maar denk er nog vaak aan als ik weer hoor of lees over een of andere misstand waarbij het argument gebruikt wordt ‘dat het volkomen volgens de letter van de wet is’
    En je stoepje sneeuwvrij maken; dat doe je toch gewoon want zelfs mijn eikel van een buurman gun ik geen gebroken been of iets vergelijkbaars.

  2. Mrs. H te B
    19 januari 2024

    Ik vind het juist extra glad worden als de sneeuw is weggeveegd! Dus veiliger lopen op besneeuwde voetpaden ( of ik ga op de weg lopen, met mijn bergschoenen met flink profiel…)

  3. Mevrouw Niekje
    19 januari 2024

    Wij wonen op een hoek en mijn man zorgt voor een ijs- of sneeuwvrije stoep, en neemt dan de stoep voor de deur van onze buurman meteen mee want hij denkt er zelf niet aan (jonge gast, leuke kerel maar altijd druk druk druk!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *