Aangifte doen in Frankrijk

Vanmorgen was ons eerste doel voor we verder zouden rijden, naar de gendarmerie gaan want nu konden we aangifte doen. De camper parkeren bij het bureau was onmogelijk en Frits zei zo maar even tussen neus en lippen door, “ga jij even vragen of we de camper hier ook schuin mogen parkeren want de parkeerplekken zijn niet op campers berekend.” “Uuuuhhhh Frits, ga het zelf maar even vragen want dat lukt mij maar niet.”

Frits was het er niet mee eens want ik spreek Frans en ik kan me er best wel uit redden. “Nou ……. mooi niet parkeer maar ergens anders.” Hoe komt hij daar nu bij, vraag even dat en zeg eens even …………

We hadden een tekst vertaald in het Frans zodat we deze aan een agent konden laten lezen zonder veel poespas. Toelichten lukt misschien wel.

De deur was gesloten van de gendarmerie dan maar op de bel drukken en ja hoor na een tijdje kwam er een klein koppie om het hoekje van de deur kijken. Ik bofte ook nog want de Fransman sprak ook wel een beetje Engels en dat is een heel groot wonder. We mochten naar binnen en we lieten hem onze Franse vertaling zien.

Aha, hij snapte het en nu waren we van alles kwijt? Ja hij had het helemaal goed. Maar begon hij dat konden we alleen maar aangeven via het internet. Dat gaat nu zo in Frankrijk. Wij keken vast een beetje moeilijk want hij vulde zijn verhaal nog aan dat als het niet zou lukken dan moesten we maar even naar de ambassade gaan.

Binnen een kwartier stonden we weer buiten, ffffff wat moeten we nu doen?

We wachten maar totdat we thuis zijn en daar kunnen we vast ook via een Franse site aangifte doen. We waren echt even lam geslagen. Voor de Nederlandse verzekering moeten we aangifte doen in Frankrijk en Frankrijk maakt er zich zo gemakkelijk vanaf. De dader(s) oppakken zal nooit gebeuren het is puur voor de verzekering.

12 reacties

 1. MyriamC
  2 januari 2024

  Als je problemen hebt met de vertaling om online aangifte te doen, dan wil ik je daar graag mee helpen. Je weet me te vinden.

 2. Mirjam
  2 januari 2024

  En daan wèlle ze ein Europa……neet dus.

 3. Mevrouw Niekje
  2 januari 2024

  Dat is bureaucratie ten top! Wat een gedoe toch. Fijn dat er mensen (Myriam C.) die je kunnen helpen met het vertalen. Als je een Franse snelheidsbekeuring krijgt is het overigens reuze makkelijk, zit zelfs een Nederlandstalig formulier bij de boete!! Altijd zo… betalen maken ze makkelijk, maar iets terugkrijgen of gedaan krijgen waar ze (instanties) zelf niets aan hebben kost uren en gedoe en wachten en …. Succes ermee en veilig thuis!

 4. miekequilt
  2 januari 2024

  Wat een gedoe zeg. Nu blijven jullie nog langer in onzekerheid over de afloop. Wij gaan ons verdiepen in onze verzekering, zodat we weten wat we moeten doen als het nodig is. Sterkte voor jullie en goede thuisreis!

 5. Adriaantje
  3 januari 2024

  Nou klik ik “leuk” aan, maar het is helemaal niet leuk!!!
  Wat een gedoe, ’t lijkt wel alsof je gestraft wordt voor dat wat een ander deed.

 6. Willem
  3 januari 2024

  Ja, als er geen bureaucratie bestond hadden de Fransen het wel uitgevonden lijkt me. Maar het grootste probleem bij Fransen vind ik nog wel dat ze nauwelijks een andere taal spreken dan hun eigen landstaal. Na het debacle van WO I waarin veel Franse soldaten onnodig gesneuveld zijn omdat de officieren en soldaten elkaar vaak niet verstonden omdat ze het standaard Frans niet beheersten, is het Franse onderwijs zich erg gaan focussen op de landstaal. Gevolg is dat vrijwel iedere Fransman/vouw hun eigen taal uitstekend beheersen, maar er ook automatisch vanuit gaan dat niet-Fransen dat ook doen. Helaas voor hen; dat is niet zo.
  Toch heeft bureaucratie ook een voordeel merkte ik een paar jaar geleden. Dochterlief had mijn auto een paar dagen geleend, -doet ze vaker als ze ver weg gaat, want ik rijd op gas en dat scheelt behoorlijk in de brandstofkosten en bovendien rijdt mijn auto een stuk comfortabeler- en had in die tijd in Duitsland een snelheidsovertreding gemaakt. Kosten €40. Snel betalen en wie schetst mij n verbazing; twee weken later krijg ik €20 teruggestort op mijn rekening en een briefje met toelichting; het boetebedrag hoorde bij een overtreding die begaan was binnen de bebouwde kom, maar het was buiten de bebouwde kom gebeurd. Ook dat is bureaucratie lijkt me.

 7. Ellen
  3 januari 2024

  Dank je wel MyriamC, we hebben besloten om in Nederland aangifte te gaan doen. Dat moet ook kunnen en als dat niet werkt dan kijk ik wel eens hoe ik het ga doen. Potverdikkie

 8. Ellen
  3 januari 2024

  Niks één Europa, alleen als het uitkomt.

 9. Ellen
  3 januari 2024

  Dat is het zeker mevrouw Niekje. En zeker ben ik reuze blij dat er mensen bestaan zoals MyriamC. Het probleem is alleen dat ze je weg sturen en daar sta je dan met je mond vol tanden en geef dan maar een gepast antwoord in het Frans.

 10. Ellen
  3 januari 2024

  Mieke, we gaan in Nederland aangifte doen. Digitaal gaat niet want dat hebben we gisteren geprobeerd. We zullen er een afspraak voor moeten maken. Het is een boel schrijfwerk voor hun en de een na de ander maakt er zich zo vanaf. Ik heb een bladzijde gevonden bij politie.nl en die ga ik thuis uitprinten en neem ik mee. Ze zijn nog niet klaar met me.

 11. Ellen
  3 januari 2024

  Klopt Adriaantje. Zo’n insluiper weet niet wat hij allemaal teweeg brengt. Nu valt het bij ons nog mee maar je zult spullen kwijt die gewoon niet te vergoeden zijn. Je zou ze en ze worden nooit gesnapt.

 12. Ellen
  3 januari 2024

  Wat een mop toch dat ze nog geld terug storten, enig. Duitsers zijn van nature nogal heel punktlig, dat zie je maar weer.
  Nu weet ik uit ervaring dat de bekeuringen in Duitsland niet deur zijn. Dat valt gelukkig mee. Moet je in Nederland komen ffffffff. Gelukkig hebben wij maar zelden een bekeuring en dat hopen we zo te houden hahaha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *