Trekken

Het is wat met de hondjes. Als ik het rondom mij hoor en lees dan lijkt onze Puck bijna een modelhond. Dat zal natuurlijk niet. Nu hebben wij niet voor niets voor dit ras gekozen, de labrador. Het zijn hele lieve en zachtaardige honden en vriendje van iedereen. Als je een waakhond zoekt dan moet je echt niet voor een labrador gaan. Helaas weten we dat uit ervaring maar dat wisten we bij voorbaat.
Wij wilden graag een lieve en zachtaardige hond. Puck is dan ook een lid van de familie ze hoort er helemaal bij.

We wonen in een appartement en dan moet je ook niet voor een blaf-hond gaan en het liefst een hond zonder bagage.

Het enigst vervelende van Puck vind ik dat ze zo hard kan trekken als ik met haar aan de wandel ben. Soms moet ik me echt schrap zetten om niet om te vallen en we krijgen het er niet uit.

We hebben al een slibkettinkje geprobeerd maar dat werkt niet. In Spanje kwamen we bij een dierenarts en die had anti trek-tuigjes. Het helpt iets. Ze wil het niet graag aan en blijft met haar kop omlaag heel gelaten wachten totdat we het aan hebben gekregen. Dat vind ik dan weer zo zielig maar dat trekken kan ook niet.

Misschien heeft hier iemand een goede oplossing voor mij?

14 reacties

  1. Wieneke
    12 januari 2024

    Tja, ik weet precies hoe dit gaat en ook hoe het komt. Jullie zijn zachtaardige erg lieve mensen, die de hond een bepaalde status toekennen als buitengewoon geliefd lid van het gezinnetje. Een soort kind dus. Dat maak ik op uit hoe je altijd over Puck schrijft. Begrijp me goed: ze is absoluut een grote schat, hoor.
    Ik heb schnauzers gehad en nu hebben we er nog eentje. Dat zijn pittiger honden dan labradors, dus we hebben ze alleen daarom al goed opgevoed. Dat vereist energie, ja, maar het betaalt zich zeker uit.
    Er werd en wordt niet aan de riem getrokken en bij het commando ‘naast’ bleven ze keurig naast me lopen.
    Met het zelf ouder en wat instabieler worden zit je ook niet te wachten op een ongeluk omdat je hond je meesleurt. Dát alleen al is een uitstekende reden om de hond dat trekken af te leren, maar daarom schreef je ook dit logje 🙂
    Trekken is volstrekt zinloos gedrag én dus nog gevaarlijk ook. Een wandeling moet leuk zijn voor allebei en dat is niet het geval als de een zich nauwelijks staande kan houden en pijnlijke armen en zo krijgt.

    Een labrador is een jeugdig en zachtaardig soort, maar het is en blijft wel een hond. Een hond heeft nou eenmaal menselijke leiding nodig. Echt nódig! Niet omdat de baas zo nodig de baas wil zijn, maar strakke leiding is gewoon een must voor het dier.
    Hij/zij weet graag waar hij/zij zich aan te houden heeft. Dat geeft hem/haar rust en zekerheid. Het is geen kind, dat zelfstandiger of intelligenter wordt met het opgroeien. Puck groeit niet meer, behalve dan in uiterlijk en dan vooral gewicht (labs worden vaak snel dik). Maar geestelijk groeit ze niet, al kan ze echt nog heel wat leren met de juiste aanpak.
    Onze hond was al 4 jaar toen ze als herplaatser bij ons kwam. Ze kende toen geen enkel commando, maar met geduld en aandacht hebben wij haar nog heel wat kunnen aanleren. Dus dat zal bij jullie Puck ook zeker lukken, want in principe wil iedere hond de baas plezieren.
    Oké, genoeg gepreekt: misschien heb je iets aan dit artikeltje:
    https://gelukkigehonden.nl/hond-trekt-aan-lijn-afleren#SnippetTab
    Zoek zo snel mogelijk een goede hondenschool is mijn advies. Zij weten precies hoe je dit akkefietje moet regelen.

  2. Ellen
    12 januari 2024

    Dank je wel Wieneke voor je bericht. Wat ik in de link lees klopt. Veel daarvan doen we geregeld. We zijn niet consequent genoeg want Puck kan het wel. Steeds kijken naar wat de baas wil en geregeld beloond worden met een snoepje. Stil staan en 180 graden draaien.
    Ik ga het nog eens allemaal goed doornemen en dan consequent met haar trainen.

  3. Mevrouw Niekje
    12 januari 2024

    Wat fijn dat je zo’n uitgebreide reactie van Wieneke kreeg. Ik heb nooit een hond gehad, maar wat zij schrijft klinkt mij heel logisch, ik hoop dat het lukt!

  4. Lot
    12 januari 2024

    Ik weet dat veel mensen er pertinent tegen zijn en het onder mishandeling vinden vallen maar soms kan een schokband de oplossing zijn.
    Honden corrigeren elkaar ook door in de hals te bijten, zacht maar duidelijk.
    De band kan je op hele lage stand zetten zodat het geen pijn doet maar een schrikeffect veroorzaakt.

  5. Ellen
    13 januari 2024

    Dat is zeker heel fijn en ik lees er veel tips in.

  6. Ellen
    13 januari 2024

    Lot ik weet het. Zo heb je ook die tuigjes voor om de neus. Ik ga het eerst eens zo proberen.

  7. Wieneke
    13 januari 2024

    Een schokband is je reinste marteling en daar moet je NOOIT aan beginnen. Ik schrik ervan dat Lot dat hier zo eventjes zegt. Als je zoals ik met eigen ogen hebt gezien hoe dat gaat, dan praat je echt wel anders. Een jonge zachtaardige hond op die manier behandelen is gewoon misdadig.
    Gewoon hier tijd en geduld in steken en je kunt wel belonen met een brokje (hou wat achter van haar gewone eten dit ivm haar aanleg voor dikworden) als ze het gevraagde netjes doet. Maar een goedkeurende aai met een ‘braaf’ is ook prima, hoor. Een hond moet in ieder geval rustig en gefocust zijn tijdens een training, dus doe het op een rustige plek met weinig afleiding en niet te lang achtereen. Een paar maal tijdens het uitlaten is vaak al voldoende. Puck is een jonge hond, bijna een puber en daar moet je ook rekening mee houden. Ik hoop dat het je lukt, want daar hebben jullie én Puck heel veel plezier van.

  8. Ellen
    13 januari 2024

    Wieneke, eerst gaan we het proberen op de “vriendelijke” manier. Ik denk dat het best zal gaan lukken. Puck weet wel hoe het moet maar is vaak nog te onstuimig en wij corrigeren haar steeds opnieuw en belonen. Ik denk dat “zwaarder” materieel niet nodig zal zijn voor Puck.

  9. Willem
    13 januari 2024

    Nou, als Puck al zo gedisciplineerd is dat ze (een korte tijd?) van 2 tompoezen af weet te blijven die duidelijk binnen haar ‘hapbereik’ staan, dan ben ik niet zo bang dat ze het trekken aan de lijn niet af zal leren. Ze toonde zich daar=in een stuk gedisciplineerder dan mijn kinderen toen ze klein waren. Die hadden op zijn minst wel even de vinger door de bakkersroom gehaald.
    Het klopt inderdaad dat je de kans loopt dat de hond de leiding overneemt, maar uit je berichten zie ik geen enkele aanleiding om daar vanuit te gaan. Zolang je Puck blijft behandelen naar haar aard, dus wel als hond, wat beslist niet inhoudt dat ze honds behandeld moet worden, loopt het denk ik wel los. Ze hoeft geen agressief uitziende politiehond te worden, maar wel een gewaardeerd gezinslid blijven. En jullie bepalen hoe dat eruit ziet.

  10. Jenna
    15 januari 2024

    Een tuigje om de neus, een halty, raad ik je af. Veel honden die dat dragen krijgen te maken met een nek hernia. Doordat ze enthousiast ergens op af gaan wordt de kop naar achteren getrokken, dit hoeft dus niet de baas te doen, maar veroorzaakt op deze manier blessures. Niet doen dus.

  11. Ellen
    15 januari 2024

    Ben het helemaal met je eens Willem. Het onverwachte trekken aan de riem is vervelend maar als ik dan op haar mopper dan weet ze het wel. We zijn nu begonnen dat ze leert dat haar riem niet strak mag staan en dat begint ze aardig te snappen.

  12. Ellen
    15 januari 2024

    Jenna, ik weet het. De een zweert erbij en de ander zegt niet doen. Zelf wil ik al die dingen eigenlijk niet uitproberen. Ze is snel van begrip en een zachtaardig beestje maar ziet ze op de straat een kraai of een duif zitten dan wil ze dat allemaal wel eens vergeten. Ik moet zelf oplettend zijn en haar tot de orde roepen vooral nu met de sneeuw.

  13. Dineke
    16 januari 2024

    Reactie op Lot. Ik schrik er ook enorm van wat Lot zegt. En allereerst: Lot mag dat natuurlijk ook zeggen.
    Ik ben ervaringsdeskundige. We kochten bij een super goede fokker een golden retriever van 5 maand. De allerliefste lieverd die je kon bedenken.
    Maar trekken aan de riem…niet normaal.
    Paar keer( 4) gelest met een gedragstherapeut. Paar keer op de grond gelegen. Man en ik.
    T was heftig. Maar nu begrijpen hond en baasje elkaar. Ik kan showlopen met hem( doe ik niet, maar t zou kunnen)
    Het is de best luisterende hond geworden die we ooit hebben gehad.
    Zonder gemopper .
    Dus nee aub geen Schokband voor mij.

  14. Ellen
    17 januari 2024

    Wat een geweldig resultaat hebben jullie bereikt. Wij hopen nog dat het allemaal zal verbeteren. We doen ons best.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *