Spaanse winters

Het is nu winter in Spanje. De winter begint hier zelfs pas op 22 december tot 20 maart. Nu denken mensen snel dat het in Spanje altijd warm weer is maar daar zit veel verschil in.
In het noorden en binnenland is het nu koud en kan er ook sneeuw vallen. Wil je zoals wij, overwinteren in Spanje dan moet je echt langs de kust zijn van de Middellandse zee. Ga je naar een dorpje ongeveer 15 km land inwaarts dan houd maar rekening met je kleding want dan kan het goed koud zijn.

Vijf jaar geleden gingen wij voor het eerst een maand naar Spanje. Ik zou dat jaar met pensioen gaan en moest mijn vakantiedagen opmaken. Mijn baas zag het al helemaal voor zich. Ellen die de zomermaanden extra vrij zou nemen. De drukke vakantieperioden. Dat wilde ik hun niet aandoen dus zei ik; geef mij maar in maart vrij. Ik wil wel eens weten hoe het nu in Spanje is.

We pakten vooral zomerkleding in want we gingen immers naar het zonnige Spanje. Zonnig was het met mooie blauwe luchten maar ook veel frisse wind en de lange broeken hadden we zeker nodig net als truien en vooral vesten. Als we langs de boulevard gingen fietsen met lange broek en vest aan en we gingen op een terrasje zitten uit de wind in de zon dan moest al snel het vest uit en was het heerlijk. Eenmaal weer op de fiets in de wind was het fris.

We vertrokken op 16 maart en HIER kun je onze reis van toen bekijken.

We hadden zeker ook mooie dagen, korte broeken weer dagen en we genoten ervan om van de zon te genieten terwijl Nederland last had van zijn maartse buien.

Het beviel ons zeer goed. De volgende winters zouden we zeker langere tijd gaan overwinteren.

Om nu te zwemmen is het nog te frisjes maar van de week kon ik toch al wel met met mijn voeten door het water lopen. Zo’n mooie dagen kun je dus nu ook wel hebben. De zwembaden zijn dan ook overal leeg en worden weer gerepareerd want over een maand zal het water er wel weer in gaan.

Wij houden van het overwinteren in dit klimaat en willen dit zo lang als onze gezondheid het toelaat volhouden. Ik kan het dan ook iedereen aanbevelen. Wat de kosten betreft valt het reuze mee want in Spanje is alles goedkoper dan in Nederland en daarbij vergeet niet dat je nu geen hoge stookkosten hebt in Nederland. Eten moet je thuis ook dat kun je tegen elkaar afstrepen en wil je met een vliegtuig komen dan vallen ook die kosten enorm mee en voor een maand een appartement huren is ook heel goed te doen.

6 reacties

 1. MyriamC
  13 december 2023

  Het hangt ook heel erg af van waar je bent in Spanje. Zuidelijke Costa Blanca (Torrevieja, Murcia) is bijvoorbeeld altijd veel warmer en droger dan de Noordelijke Costa Blanca of de Costa del Sol. Wij vinden oktober en april heerlijke maanden om in Spanje te zijn. Tijdens de echte wintermaanden december tot februari trekt het ons zo niet.

 2. Ellen
  13 december 2023

  Dat klopt MyriamC. Normaal zijn wij ook zuidelijker maar omdat we nu een erg drukke tijd hebben gehad en nog veel drukte voor ons hebben wilden we het graag rustig aan doen. Daarbij speelde het ook nog mee dat het zuidelijker ontzettend druk is nu. Alles staat er vol en daar hadden wij niet zo’n zin in.

 3. MyriamC
  13 december 2023

  Ja dat is zo. Vanaf november komen de overwinteraars. Ook een reden waarom wij oktober verkiezen.

 4. Ellen
  14 december 2023

  Myriam er komen al veel overwinteraars in oktober die dan maart/april weer naar huis gaan.

 5. MyriamC
  14 december 2023

  In het zuiden is oktober, net als april, tussenseizoen. Vanaf november beginnen de laagseizoen- en dus overwinteringsprijzen voor de verhuur.

 6. Ellen
  15 december 2023

  De mensen gaan tegenwoordig een half jaar overwinteren en sommige zelfs nog langer. Ze staan veel vrij en hebben geen last van hoge prijzen. We horen het zo vaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *