Moerbeibomen en tradities

Vanmorgen was het weer zover. Onze Duitse overbuurman ging vertrekken met de camper en nam meteen een paar takken mee van een moerbeiboom. Hij gebruikte hier geen zaag voor maar zijn camper. Oei wat een gekraak en gekras was dat. Ik kreeg er buikpijn van. En of dat nog niet genoeg was nam hij onderaan het paadje een stukje muurtje mee met de onderkant van zijn camper. Vreselijk!!!!!!

Hij reed gewoon door en beheerders heb ik alsnog niet gezien. Het muurtje is nog heel maar die camper zal wel een fikse deuk hebben opgelopen.
Frits zei ook al dat hij veel te snel was. Je moet hier heel langzaam en rustig te obstakels zien te vermijden op de camping. Hij is weg, we zien hem niet meer dus op krassen en deuken na doet de rest het wel nog van de camper, ffffff.

Vandaag ga ik de boodschappen halen want morgen, zondag en dan is meestal alles dicht. Maandag is het nieuwjaarsdag en dan zal ook alles dicht zijn en dinsdag vertrekken we dus vandaag maar inslaan.

Gisteren zag ik ze staan in de supermarkt. De plastic champagneglaasjes gevuld met 12 druiven.

Het is namelijk traditie in Spanje dat je bij elke klokslag om middernacht, op 31 december een druif eet. Volgens de traditie zou dit de Spanjaarden het volgende jaar geluk brengen.

Ik ga maar twee van die glaasje kopen denk ik want geluk hebben is nooit weg, toch?

Vanmiddag gaan we broer en schoonzus nog bezoeken en afscheid nemen omdat we hun in Spanje niet meer zullen zien. Hopelijk blijft bij hun alles goed gaan zodat ze nog kunnen genieten tot ergens in maart van hun laatste overwinter trip en morgen beginnen wij al vast met wat op te ruimen.

11 reacties

 1. Mirjam
  30 december 2023

  Zal Annemarie en Jeffry dit daan mer effe doorgeve vaan die droever in gleeskes, tradisie op 31 december um middernach. Geneet nao lekker met eur dreijkes vaan de lèste daog in Spanje. Dikke poen en knoevel vaanoet Mestreech, wel zonneg op dit momint vaan sjrieve trouwes mer veur wielang. XXX

 2. MyriamC
  30 december 2023

  Geniet nog van de laatste dagen. En dat de druiven jullie veel geluk mogen brengen!
  Fijne jaarwisseling.

 3. Willem
  30 december 2023

  Het Duitse echtpaar is er overduidelijk niet stilletjes vandoor gegaan, maar letterlijk opgekrast begrijp ik. Ja, op een camping beleef je altijd wel iets bijzonders weet ik ook nog uit de tijd dat er met de kinderen gekampeerd werd.
  En wat de scheidingsmuurtjes aangaat; als regel voldoen die in Nederland al niet aan de normen die je mag stellen aan metselwerk, maar in Zuid-Europa als regel evenmin. Er zullen wel ooit eens weer een paar stenen op elkaar gestapeld worden. Je zit tenslotte niet voor niks in het land van manana, manana.
  Van de traditie om tijdens de jaarwisseling bij iedere klokslag een druif te eten had ik nog nooit gehoord. Als je de traditie ernstig neemt zal er voor klokke twaalf betrekkelijk weinig gedronken worden, want stel je voor dat je een druifje over hebt….. ‘k Vroeg me dan ook in alle ernst af of je ongeluk kunt verwachten als je een klokslag mist, of een langzame eter bent en je met een of twee druiven over, het nieuwe jaar in gaat.
  Het zal allemaal wel loslopen denk ik. In het Drenthe van mijn grootvader werd er door (vee)boeren wel eens een vrouw betaald om ze op 1 januari als eerste een gelukkig nieuwjaar te wensen, want dan zouden ze dat jaar veel vaarskalfjes krijgen om de veestapel te vernieuwen of te verkopen en geen of weinig stierkalfjes die alleen maar goed waren voor de slacht.
  Kortom, ’s lands wijs, ’s lands eer en houd ook tradities in ere die geen kwaad kunnen.

 4. Ellen
  30 december 2023

  Tradities …….. ze zijn heerlijk en wat er gebeurd als je druif mist of als je je verslikt …….. geen idee maar het zal inderdaad niet zo’n vaart lopen 😅

 5. Ellen
  30 december 2023

  Enne …………. Vergeet het rode ondergoed niet want ook dat is een traditie. Ik zag in de Chinese winkel veel rode slipjes liggen ☺️

 6. Mevrouw Niekje
  30 december 2023

  Wat ontzettend lomp zeg, die camperlieden uit Duitsland! Wij hebben die traditie ook een aantal keren meegemaakt, leuk toch om daar nu ook aan mee te doen. Fijne jaarwisseling Ellen en Frits, en Puck natuurlijk!!

 7. José Nijs
  31 december 2023

  Fijne jaarwisseling voor jullie, en straks goede en veilige terug- reis .
  Waren trouwens weer leuke verhalen en mooie vlogs Bedankt !!
  Het jeukt bij ons om ook eens aan die traditie mee te doen in Spanje hihihi!

 8. Ellen
  31 december 2023

  Dank je wel mevrouw Niekje. Ook voor jullie een fijne jaarwisseling.

 9. Ellen
  31 december 2023

  José,ik kan het je van harte aanbevelen een Spanje avontuur in de winter. Jullie tijd komt nog wel. Jullie ook een fijne jaarwisseling.

 10. Annie en Bennie
  31 december 2023

  Wij wensen jullie een heel goed en fijn 2024 en nog heel veel reis plezier en succes 🍀 met jullie verhuizing

 11. Ellen
  1 januari 2024

  Dank je wel Annie en Bennie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *