Puck en haar vriendin.

Vandaag is de eerste dag dat we ietsje minder weer hebben. Er is veel wind en geloof het of niet maar het is bewolkt. Vreemd hè, voor het eerst geen blauwe lucht. Dat zijn we niet gewend hier, hahaha. Koud is het niet met 17 graden maar de wind is wel fris. Morgen zou het iets beter worden en overmorgen zou er weer volop zon zijn en 20 graden. 

De vooruitzichten voor de kerstdagen zien er ook zonnig uit. Toen ik vanmorgen in de supermarkt liep waren er warempel meer mensen in de winkel dan anders. Druk is het er nooit. Ik vraag me wel eens af hoe die winkel kan bestaan. Er loopt vaak meer personeel rond dan klanten.

Ik heb er een zak Spaanse Bombones gekocht voor het vriendinnetje van Puck. Om de ochtend komt er een Spaanse vrouw het sanitair schoonmaken en steeds weer komt ze naar Puck. Ze is helemaal gek van honden maar Puck heeft een speciaal plekje bij haar. 

Als ze komt dan legt ze bij ons haar schoonmaakspullen neer, haalt hondenbrokken uit haar zakken en begint Puck te aaien en lieve woordjes te zeggen. Puck is helemaal door het dolle heen want iemand die eten voor haar heeft is wel heel speciaal. Ze haalt meteen haar vosjes-knuffel en brengt die naar de schoonmaakster toe die zich dan zeer vereerd voelt en met haar gaat spelen en brokjes voert. Ik kan op die dagen beter het ontbijt van Puck achterwege laten. De rakker eet zo een dubbele portie. Gaat de schoonmaakster weer naar huis dan herhaalt zich het hele tafereel weer.

De vrouw heeft zelf ook 2 honden vertelde ze me vandaar die brokjes natuurlijk. Ze spreekt een beetje Engels en dat is heel wat want meestal wordt hier alleen maar Spaans gesproken. Ik vind het zo lief van haar dat ik voor de kerst de zak met chocolaatjes voor haar heb gekocht. Als ik haar nu weer zie dan geef ik ze haar.

2 reacties

 1. Willem
  20 december 2023

  Met een dag minder mooi weer waardeer je het mooie weer weer des te meer, is mijn opvatting.

  Misschien ben ik er halsstarrig in, maar vind ook dat je, als je in een buitenland overwintert of woont, je ook de taal moet kennen. In ieder geval zodanig dat je je verstaanbaar kunt maken en een eenvoudig gesprek kunt houden met de plaatselijke bewoners.
  We hebben ooit eens een appartement in Portugal gehuurd en tot mijn grote verbazing sprak de beheerder, een voormalig politieagent uit het graafschap Yorkshire die al 20 jaar in Portugal woonde, nog geen 100 woorden Portugees. Was volgens hem ook niet nodig omdat de meeste Portugezen wel Engels spraken of verstonden.
  Maar ja, Nederlanders hebben vaak ook een merkwaardige houding op dat gebied; een nicht van me is getrouwd met een Nederlander die bijna zijn hele leven in Amerika gewoond heeft en het Nederlands maar heel basaal kent. Het Drents daarentegen heeft hij wel van zijn ouders geleerd. Ze hebben kinderen en mama heeft ze vanaf hun geboorte consequent in het Nederlands aangesproken, zodat ze zonder problemen kunnen praten met hun Nederlandse familie. Toen ze twee jaar geleden met haar kinderen op vakantie was in NL spraken en verstonden die kinderen het NL dan ook goed, maar soms werd er even teruggevallen op hun eerste taal. En wat schets mijn verbazing; de halve familie ging meteen over naar Engels in plaats van door te gaan in het Nederlands. Net als volwassenen zijn kinderen ook gemakkelijk uitgevallen en hun noodzaak om zich in het Nederlands uit te drukken verdween dan ook als sneeuw voor de zon. Ook tot ergernis van hun moeder, die zich verbijsterd afvroeg waarom zij er zoveel energie in stak om de kinderen Nederland te leren. En haar oudste, nu 12 jaar, vroeg zijn moeder waarom ze Nederlands met hem praatte, want in Nederland praten ze altijd Engels tegen hem. Hij had ook weinig zin om er nog energie in te steken.

 2. Ellen
  21 december 2023

  O Willem daar sta je dan als moeder met je goede gedrag. Toch heel beleefd van de Nederlanders om zich te willen aanpassen maar dat is Nederlanders eigen denk. Wij gaan vaak automatisch over op de taal van de ander als we die machtig zijn natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *